preskoči na sadržaj

Gimnazija Metković

Login
Tražilica
Matematika je in

Nastava matematike u 

Gimnaziji Metković

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 3. 2018.

Ukupno: 192085
Ovaj tjedan: 143
Danas: 3

 

Raspored sati od 4. svibnja 2022.

za učenike

za nastavnike

 

 

 

Priloženi dokumenti:
novi popis lektira 2021.- 2022..pdf

Škola ambasador Europskog parlamenta
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Škola ambasador Europskog parlamenta 2018./19.
Autor: Branka Vladimir, 28. 6. 2019.

U školskoj godini 2018./2019. Gimnazija Metković aktivno je sudjelovala u programu Škole ambasadori Europskog parlamenta. Ovo su bile neke od naših ovogodišnjih aktivnosti...


U ovoj školskoj godini naglasak programa Škole ambasadori bio je na animiranju i informiranju o izborima za Europski parlament u svibnju 2019.

Program se u školi odvijao kao izvannastavna aktivnost prema Godišnjem planu i programu / Školskom kurikulumu za 2018./19., pod vodstvom prof. Branke Vladimir (ambasador senior) i sa skupinom učenika trećih razreda (ambasadora junior).

Uz redovne sastanke tima i radionice na satovima razredne zajednice maturantskih razreda, ambasadori juniori su proučavali sadržaje Europskih nastavnih modula koje je odredio Ured za informiranje, a koji sadrže informacije o funcioniranju Europske unije i prednostima života u EU.

Tijekom školske godine 2018./19. prigodno smo obilježavali događaje koji su povezani s temama naših modula, a to su bili prvenstveno multikulturalnost (Europski dan jezika u rujnu), volontiranje (posjet misionara iz Indije u studenome te Međunarodni dan volontera u prosincu) i europsko građanstvo (panel diskusija na temu Europsko građanstvo i kršćanska solidarnost u veljači). 

Od siječnja 2019. Gimnazija se intenzivno uključila u kampanju "ovajputglasam.eu" promoviranjem izlaska na EU izbore te stranice "Što Europa čini za mene?". Sudjelovali smo u nagradnim video-natječajima te tako promovirali prednosti EU i dijelili poveznice na kampanju "ovajputglasam.eu".

Naši učenici su sudjelovali i u događaju za mlade "Ovaj put glasam" održanom u u Zagrebu 10. svibnja, gdje su se družili s kolegama ambasadorima iz 50 hrvatskih škola.

Vrhunac programa u našoj školi ove godine je bio upravo Dan europe 9. svibnja, kojeg smo obilježili kao projektni dan i Dan otvorenih vrata Gimnazije. Tijekom cijelog tog dana učenici i gosti Gimnazije imali su priliku sudjelovati u debatama, radionicama, igrama i kvizovima na temu "Hrvatska u EU". Amnasadori juniori organizirali su tom prigodom Kahoot kviz, jezičnu radionicu, debatu i otključaonicu ("escape room") te tako informirali i promovirali EU.

Program Škole ambasadori promovirali smo i kroz druge projekte i aktivnosti naše škole, kao na primjer tijekom ugošćavanja Erasmus mobilnosti u projektu "Digital Mapping of Traditional Jobs in Europe" u studenome i "Math Routes around Europe" u svibnju - na taj način smo dotakli ne samo naše učenike i lokalne stanovnike nego i naše sugrađane Europljane iz brojnih EU zemalja.

Nadamo se da ćemo i u slijedećoj školskoj godini nastaviti uspješno surađivati s Uredom za informiranje Europskog parlamenta te i dalje biti Škola ambasador Europskog parlamenta.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
Škola ambasador Europskog parlamenta

PROGRAM  ŠKOLA  AMBASADOR  EUROPSKOG  PARLAMENTA

Republika Hrvatska kao članica Europske unije ima brojne mogućnosti sudjelovati u raznim projektima. Jedan od takvih projekata započet je 2011. godine u Nizozemskoj s ciljem podizanja razine osviještenosti među mladima u Europi kroz aktivno učenje o EU i upoznavanja uloga koje EU ima u našim svakodnevnim životima. Europski parlament u tu svrhu odlučuje pokrenuti obrazovni program „Škola ambasador Europskog parlamenta" i u Republici Hrvatskoj.


Tijekom provođenja ovoga projekta učenici – mlađi ambasadori dobiti će mogućnost izraziti se kroz razne načine. Neki od tih načina su: izradba web stranice,  raznih animacija, brojnih videa, a neki učenici dobili su priliku prezentirati svoj rad kroz zanimljiva predavanja i radionice te na taj način približiti sugrađanima važnost EU. Za što lakše provođenje projekta učenici i nastavnici dobili su materijale pod nazivom „Europski nastavni moduli". Tim pripremama obuhvaćeni su ciljevi radionice. Moduli ističu: Kratku povijest EU, Europske vrijednosti, Donošenje odluka, Europa bez granica, Vaš glas u Europi i Europska unija i ti. Prvi od modula upoznaje nas s nastankom EU i ukratko nam prikazuje događaje koji su prethodili stvaranju EU. Također ovaj modul se bavi ulaskom Hrvatske u EU i pokazuje nam današnji rad i ciljeve EU. Europske vrijednosti su tema o kojoj govori drugi modul, objašnjavajući nam kako se EU zalaže za slobodu, solidarnost i jednakost svih ljudi. Ljudska prava u EU utvrđena su Ugovorom iz Lisabona i sve članice moraju ga se pridržavati, no EU također nastoji postići poboljšanja i sa zemljama izvan granica EU. Treći modul je modul koji govori o tome na koji način zapravo funkcionira EU i objašnjava pet glavnih tijela EU. Isto tako, ovaj modul nam daje odgovor na pitanje tko u EU donosi odluke i zakone. Naime, svako od ovih pet tijela zaduženo je za određeno područje djelovanja. Četvrti modul kazuje nam o Europi bez granica te opisuje začetke europske suradnje u područjima zaštite okoliša, terorizma, energije i borbe protiv droge. Također, prepoznaje svakodnevni utjecaj Europe na život i nabraja uloge svakoga građanina EU. Temeljni cilj petoga modula je podignuti razinu svijesti i znanja o glasačkom, odnosno biračkom pravu i važnosti odabira. Osim toga, govori i o pravima glasa u smislu iznošenja vlastitih ideja, mišljenja i prijedloga. Ističe se važnost demokracije i uvažavanja različitih mišljenja. Šesti i posljednji modul naziva se „Europska unija i ti", baš iz toga razloga što prikazuje utjecaj EU na naš život, odnosno na život svakoga pojedinca. Obrazlaže nam naša prava i pruža nam uvid u razne prednosti u svim aspektima života. Program "Škola ambasador Europskog parlamenta" učenicima srednjih škola nudi aktivno znanje o Europskoj uniji, osobito o Europskom parlamentu te podiže razinu osviještenosti među mladima o Europi općenito.

U programu ove školske godine 2017./2018. sudjeluje čak 11 novih srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske, odnosno ukupno sljedećih 25 srednjih škola: VII. gimnazija Zagreb, II. gimnazija Zagreb, IV. gimnazija Split, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Split, Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti, Osijek, Gimnazija Karlovac, Elektrostrojarska škola, Varaždin, Dubrovačka privatna gimnazija, Dubrovnik, Gimnazija MetkovićMetković, Srednja škola Krapina, Srednja škola "Hrvatski kralj Zvonimir", Krk, Gornjogradska gimnazija, Zagreb, 1. tehnička škola ''Tesla", Zagreb, Gimnazija Vukovar, Ekonomska škola Sisak, Sisak, Srednja škola Tina Ujevića, Kutina, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana, Ogulin, Srednja škola Delnice, Hotelijersko-turistička škola , Ekonomska škola Mije Mirkovića, Rijeka, Gimnazija Matija Mesić, Slavonski Brod, Gimnazija Jurja Barakovića, Zadar, Gimnazija Gospić, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik, Športska gimnazija, Zagreb.

EU vremeplov

 

preskoči na navigaciju