preskoči na sadržaj

Gimnazija Metković

Login
Tražilica
Matematika je in

Nastava matematike u 

Gimnaziji Metković

Tekuće obavijesti
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Državna matura
Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 3. 2018.

Ukupno: 292145
Ovaj tjedan: 107
Danas: 100

Kemija

Kemiju u školi predaju tri nastavnice:

mr.sc. Antonela  Dragobratović, prof. savjetnik 

Lora Prusac, dipl. ing., prof. mentor

Dana Svaguša, prof. mentor

Naše aktivnosti možete pratiti i na Facebooku! https://www.facebook.com/gm.kemija yes

Županijsko natjecanje iz kemije 2023./2024.
Antonela Dragobratović / datum: 11. 3. 2024. 10:45

Naša je škola četvrtu godinu zaredom bila domaćin županijskog natjecanja iz kemije za srednje škole.

Natjecanje je održano 7. ožujka i na njemu su sudjelovala 22 učenika. Naši su učenici ostvarili zavidne rezultate:

1. RAZRED

Prvo mjesto – Ivano  Dragobratović (mentorica Antonela Dragobratović)

Treće mjesto – Gabriel Vladimir (mentorica Antonela Dragobratović)

Sedmo mjesto - Lana Šunjić (mentorica Antonela Dragobratović)

2. RAZRED

Prvo mjesto – Josip Terzić ((mentorica Antonela Dragobratović)

Drugo mjesto – Niko Jovica ((mentorica Antonela Dragobratović)

Treće mjesto – Ante Turk (mentorica Antonela Dragobratović)

Peto mjesto - Kristina Matić (mentorica Antonela Dragobratović)

Šesto mjesto - Josip Pavić (mentorica Antonela Dragobratović)

Sedmo mjesto - Petar Vrankić (mentorica Antonela Dragobratović)

3. RAZRED

Prvo mjesto – Eugen Sentić ((mentorica Antonela Dragobratović)

4. RAZRED

Drugo mjesto – Sara Primorac (mentorica Lora Prusac)


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti
Antonela Dragobratović / datum: 12. 2. 2024. 18:54

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA?
2015. godine Opća skupština Ujedinjenih Naroda je 11. veljače proglasila Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti. Ciljevi obilježavanja ovog dana su promicanje ravnopravnog sudjelovanja djevojaka i žena u obrazovanju, usavršavanju, radu i donošenju odluka u znanosti; eliminacija svake diskriminacije žena, uključujući u području obrazovanja i zapošljavanja te premošćivanje pravnih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih barijera kroz poticanje razvoja obrazovnih politika i programa, uključujući školske kurikulume s ciljem poticanja većeg sudjelovanja žena i djevojaka, promocije razvoja karijere u znanostima i prepoznavanja postignuća žena u znanosti. 👩🏼‍🔬👩🏼‍💻👩🏼‍🔧👩🏼‍🏭


NAŠE AKTIVNOSTI
Naši su učenici na satovima razrednika, a u okviru međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje istražili i predstavili živote i dostignuća znanstvenica u Hrvatskoj ili svijetu koje su kroz povijest ostvarile značajan doprinos znanosti. Naravno, na popisu su bile i znanstvenice koje su dale veliki doprinosu u kemiji i biomedicinskim znanostima.


NAŠA INSPIRACIJA

https://voxfeminae.net/feministyle/32-plakata-mocnih-znanstvenica-koja-bi-svaka-ucionica-trebala-imati/

https://ravnopravnost.gov.hr/vijesti/11-veljace-medjunarodni-dan-zena-i-djevojaka-u-znanosti/3482


[OPŠIRNIJE]Prirodolovno-matematički fakultet odao priznanje nastavnicama Gimnazije Metković
Antonela Dragobratović / datum: 12. 1. 2024. 20:46

„Osrednji učitelj govori. Dobar učitelj objašnjava. Superiorniji učitelj demonstrira. Izvrstan učitelj inspirira.“ – William Arthur Ward

Bivše učenice naše škole, Viktorija Dujmović i Anđela Maslać, nakon završene gimnazije odlučile su se za studij Fizike u Splitu. Kao jednu od najvećih inspiracija za svoj odabrani put izdvojile su rad svojih profesorica iz fizike i matematike, ali i kemije.
Viktorija i Anđela dobitnice su Dekanove nagrade za izvrsnost i dobitnice Dekanove nagrade za poseban uspjeh u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima. Istaknule su se i volonterskim radom te aktivnostima vezanim uz promociju znanosti i Fakulteta.
Nakon što su nagradili najuspješnije studente, postavili su im jednostavno pitanje:
„Tko je nastavnik koji Vas je usmjerio put PMF-a, tko je nastavnik koji je u Vama probudio ljubav i strast prema prirodnim znanostima?“
 
Ovo su njihovi odgovori:

[OPŠIRNIJE]KEMIJA u gostima na Večeri matematike
Antonela Dragobratović / datum: 9. 12. 2023. 23:03
Nakon pozitivnog iskustva od prošle godine i ove godine smo se odlučili uključiti u program i pripremiti kemijske poslastice za matematičke sladokusce.
Večer matematike se održavala 8.12.2023. 
Ovaj put smo se usmjerili na učenike prvih i trećih razreda pa smo za njih pripremili dvije aktivnosti:
⚗️📐📱✍️
 
1. Odaberi pravu kombinaciju (radionica o neutralizaciji)
 
i
 
2. Kemijska mozgalica (kviz i igra o kemijskim elementima).
 
Aktivnosti su privukle veliki broj učenika koji su sudjelovali u više timova. ''Pravu kombinaciju'' najbrže je otkrio tim učenika 2. C razreda, a na kemijskoj mozgalici koja se sastojala od skrivenog pojma i kviza o kemijskim elementima najbolje rezultate su postigli učenici 1. C razreda.
Foto-reportažu napravila je učenica 3.C razreda Romana Marija Falak.
 
#gimnazijametkovic
#vecermatematike
 
 
 
 

[OPŠIRNIJE]Periodni sustav elemenata u Book Creatoru
Antonela Dragobratović / datum: 15. 11. 2023. 20:46
⚗️🧪PERIODIČNA KEMIJSKA SVOJSTVA ⚗️🧪
ili Karakteristične reakcije metala i nemetala 
 
Kako bi proučavanjem kemijskih elemenata i njihovih karakterističnih spojeva uočili trendove koji se javljaju kroz PSE učenici 2.r prirodoslovno-matematičke i  opće gimnazije napravili su digitalnu knjigu o važnim elementima.
Učenici su u prethodno formiranu knjigu sa zadanim stranicama i sadržajem dobili pozivni kod za suradnju i prema unaprijed danom rasporedu i vremeniku unijeli fizikalna i kemijska svojstva važnijih kemijskih skupina i elemenata.
 
2.C razred ELEMENTI
2.B razred KEMIJSKI ELEMENTI
 

[OPŠIRNIJE]Kemija na Tjednu kodiranja (CodeWeek)
Antonela Dragobratović / datum: 23. 10. 2023. 19:46
📱🤖🖱️Organizirali smo i proveli Tjedan kodiranja (CODEWEEK )i ove godine. Ponosni smo što su nam se na ovogodišnjem izdanju pridružili nove kolege, naši bivši učenici.
Kemija ⚗️ je našla svoje mjesto u kreiranju proširene stvarnosti uz Scratch. Postaviš sliku kalotnog modela neke veće molekule i dobacuješ kuglice na zadana mjesta. Naravno, kuglica je osjetljiva na pomicanje ruke ispred kamere. Zanima li vas kako to iskodirati?😎
Zavirite u naše aktivnosti! 
https://tinyurl.com/codeweek2023GM
 
Europski tjedan programiranja (EU Code Week) društvena je incijativa pod pokroviteljstvom EU koju su pokrenuli entuzijasti informatike kako bi na zabavan način svima približili programiranje i poticali digitalnu pismenost. Diljem Europe ali i svijeta u razdoblju od 7. do 22. listopada škole i brojne druge ustanove uključile su se sa svojim događajima koji promiču ove neophodne vještine. U Gimnaziji Metković voditeljica događaja bila je profesorica informatike Petra Ujdur, koja je uz pomoć školske knjižničarke i tima profesora matematike, kemije, pa čak i jezika, osmislila niz aktivnosti za učenike, od kojih su vjećina sudionici projekta Škole budućnosti kojeg Gimnazija provodi već treću godinu zaredom. O izazovima umjetne inteligencije u području jezika govorile su učenice 2.c razreda Maja Dragobratović i Renea Marković u prezentaciji koju su izradile pod mentorstvom prof. Martine Ilić. Prof. Marija Tomić Veraja s učenicama 3.c razreda Nikom Pažin i Laurom Šaravanjom pripremila je izazovan Kahoot kviz prepoznavanja poezije koju je napisao AI ili poznati svjetski i hrvatski pjesnici. A ocjenu o tome tko je napisao bolju haiku pjesmu na temu proljeća – naši učenici ili AI, prepuštamo našim profesoricama hrvatskog jezika. Prof. Ljubica Jerković imala je izazov za sve prisutne, u kojem se vratila na osnove šifriranja. Sudionici su imali zadatak odgonetnuti poznate izreke i motivirajuće poruke enkriptirane različitim vrstama kodova. Profesorice Antonela Dragobratović, Lora Prusac i Svjetlana Bebić pripremile su radionicu proširene stvarnosti s web kamerom ItCode. Tu su učenici u timovima u programu Scratch izrađivali prostor proširene stvarnosti i nadopunjavali ga vlastitim kreativnim idejama. Prof. Dino Jerković i prof. Ante Zovko također su vodili učenike kroz program Scratch, na radionici Block Coding: Dancing Alien, gdje je zadatak bio osmisliti i isprogramirati što atraktivniju koreografiju za zamišljenog lika u igri. Da kodiranjem možemo oživjeti  ideje, rješavati probleme i poticati kreativnost naši su se učenici uvjerili i ove godine na Coding Friday događaju u Gimnaziji Metković.
 
 
#codeweek
#gimnazijametkovic
#skolabuducnosti

[OPŠIRNIJE]ŠTO SE KRIJE IZA E-BROJEVA? 🍔🧁🍭
Antonela Dragobratović / datum: 16. 10. 2023. 18:52
e-numbers
Svjetski dan hrane se svake godine obilježava 16. listopada, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Ovaj se dan obilježava u više od 150 zemalja svijeta.
 
 
U našoj školi učenici su četvrtih razreda, uz mentorstvo profesorica Marije Volarević i Sandre Šoše i uz pomoć knjižničarke Antonije Glamuzine pripremili postere i prezentacije te održali izlaganje na temu „Što se krije iza E-brojeva?“. Na taj način su htjeli osvijestiti učenike i profesore na važnost odabira zdrave hrane u trgovinama. Istaknuli su koje su sve negativne posljedice prevelikog konzumiranja hrane s aditivima i kolika je štetnost gaziranih napitaka.
 
Više o aditivima i e-brojevima možete pročitati na http://bit.ly/3Fp8IlE
#svjetskidanhrane
#gimnazijametković
 
 

[OPŠIRNIJE]KRITERIJ O NAČINIMA, POSTUPCIMA I ELEMENTIMA VREDNOVANJA UČENIKA U NASTAVNOM PREDMETU KEMIJA u školskoj godini 2023./2024.
Antonela Dragobratović / datum: 2. 10. 2023. 01:27

Dokument je u privitku.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju