preskoči na sadržaj

Gimnazija Metković

Login
Tražilica
Kalendar
« Srpanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Javni pozivi
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 3. 2018.

Ukupno: 50187
Ovaj tjedan: 472
Danas: 43
Anketa
Crno ili bijelo? 

 

Novi raspored

 

Škola ambasador Europskog parlamenta
Škola ambasador Europskog parlamenta 2018./19.
Branka Vladimir / datum: 28. 6. 2019. 14:59

U školskoj godini 2018./2019. Gimnazija Metković aktivno je sudjelovala u programu Škole ambasadori Europskog parlamenta. Ovo su bile neke od naših ovogodišnjih aktivnosti...


[OPŠIRNIJE]Ambasadori juniori na događaju #MLADIEU2018 u Splitu
Branka Vladimir / datum: 11. 5. 2018. 11:47

U petak, 11. svibnja 2018. godine, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj u četiri hrvatska grada održano je ovogodišnje okupljanje mladih ambasadorica i ambasadora Europskog parlamenta #MladiEU2018. Događanje se paralelno odvijalo na centralnim lokacijama u četiri grada: u Kinu Europa u Zagrebu, Kinu Karaman u Splitu, Gradskoj vijećnici u Krku te Centru mladih u Slavonskom Brodu.  Svaki od gradova pratio je i aktivno sudjelovao u sadržajima dostupnim i u ostalim gradovima uz pomoć prijenosa uživo. (preuzeto sa: http://www.europarl.europa.eu/croatia/hr/za_mlade/skola-ambasador/najava-_skup_mladih_ambasadora_europskog_parlamenta.html)


[OPŠIRNIJE]Dan Europe - 9. svibnja 2018.
Branka Vladimir / datum: 9. 5. 2018. 17:05

Kao Škola ambasador Europskog parlamenta danas slavimo Dan Europe - dan potpisivanja Schummanove deklaracije - brojnim aktivnostima u školi i izvan nje...


[OPŠIRNIJE]Ambasadori juniori u posjetu Vukovarskoj Gimnaziji
Branka Vladimir / datum: 8. 5. 2018. 16:52

U sklopu obilježavanja skorog Dana Europe, 8. svibnja naši ambasadori juniori iz 2d razreda zajedno s voditeljicom Brankom Vladimir boravili su u Vukovaru u gostima Vukovarske Gimnazije, također Škole ambasadora EU Parlamenta.


[OPŠIRNIJE]Tjedan Europe u Gimnaziji Metković
Branka Vladimir / datum: 7. 5. 2018. 16:45

Tjedan Europe 7.-11- svibnja obilježavamo brojnim aktivnostima...


[OPŠIRNIJE]GIMNAZIJALCI SUDJELOVALI NA FORUMU O PELJEŠKOM MOSTU I POSJETILI ZAMJENICU ŽUPANA
Branka Vladimir / datum: 21. 4. 2018. 08:07

 Kao Škola ambasador Europskog parlamenta, Gimnazija Metković sudjelovala je na Regionalnom forumu za raspravu: EU fondovi i Pelješki most, kojeg je 20. travnja na Dubrovačkom sveučilištu organizirao Ured za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu​.

 

U pratnji tridesetak učenika i profesora iz ostalih srednjih škola Doline Neretve (Srednja škola Metković, Srednja poljoprivredna škola Opuzen, Srednja škola Andrije Kačića Miošića Ploče), naših dvadeset ambasadora juniora te profesorice Branka Vladimir i Gordana Nikolić pratili su panel diskusiju povodom skorog potpisivanja ugovora o izgradnji Pelješkog mosta. Od europarlamentarki Dubravke Šuice i Ivane Maletić saznali su puno o načinu financiranja ovakvih projekata od strane EU, a od predstavnika ministarstva prometa i turizma o prednostima i izazovima provedbe na terenu.


[OPŠIRNIJE]Ambasadori juniori na Erasmus susretu
Branka Vladimir / datum: 5. 3. 2018. 11:12

Gimnazija Metković od 5. do 9. ožujka 2018. domaćin je Erasmus plus susreta učenika i profesora iz 9 zemalja u sklopu projekta Following the Footprints of Emperors - Tragovima rimskih careva.

Današnji susret u Gimnaziji Metković iskoristili smo i za radionicu na kojoj smo našim gostima prezentirali projekt Škole ambasadori Europskog parlamenta i s njima diskutirali o europskim temama.


[OPŠIRNIJE]Ugostili smo Branka Baričevića, voditelja Predstavništva Europske komisije u RH
Antonija Glamuzina / datum: 2. 2. 2018. 10:41

Kao Škola ambasador Europskog parlamenta, 1. veljače 2018. ugostili smo u našoj čitaonici g. Branka Baričevića, voditelja Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj.


[OPŠIRNIJE]EUROSCOLA – listopad 2017.
Antonija Glamuzina / datum: 17. 10. 2017. 08:33

U srijedu, 11. listopada 2017., nakon duge i naporne vožnje, stigli smo u Strasbourg. To poslijepodne imali smo pregršt vremena za razgledavanje grada.

 

 


[OPŠIRNIJE]Svečana dodjela Plakete Škola ambasador Europskog parlamenta Gimnaziji Metković
Antonija Glamuzina / datum: 18. 9. 2017. 09:52

U petak, 15. rujna 2017., Gimnaziji Metković svečano je dodijeljena Plaketa Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj te je tako i službeno stekla status Škole ambasadora Europskog parlamenta.


[OPŠIRNIJE]RSS


Škola ambasador Europskog parlamenta

PROGRAM  ŠKOLA  AMBASADOR  EUROPSKOG  PARLAMENTA

Republika Hrvatska kao članica Europske unije ima brojne mogućnosti sudjelovati u raznim projektima. Jedan od takvih projekata započet je 2011. godine u Nizozemskoj s ciljem podizanja razine osviještenosti među mladima u Europi kroz aktivno učenje o EU i upoznavanja uloga koje EU ima u našim svakodnevnim životima. Europski parlament u tu svrhu odlučuje pokrenuti obrazovni program „Škola ambasador Europskog parlamenta" i u Republici Hrvatskoj.


Tijekom provođenja ovoga projekta učenici – mlađi ambasadori dobiti će mogućnost izraziti se kroz razne načine. Neki od tih načina su: izradba web stranice,  raznih animacija, brojnih videa, a neki učenici dobili su priliku prezentirati svoj rad kroz zanimljiva predavanja i radionice te na taj način približiti sugrađanima važnost EU. Za što lakše provođenje projekta učenici i nastavnici dobili su materijale pod nazivom „Europski nastavni moduli". Tim pripremama obuhvaćeni su ciljevi radionice. Moduli ističu: Kratku povijest EU, Europske vrijednosti, Donošenje odluka, Europa bez granica, Vaš glas u Europi i Europska unija i ti. Prvi od modula upoznaje nas s nastankom EU i ukratko nam prikazuje događaje koji su prethodili stvaranju EU. Također ovaj modul se bavi ulaskom Hrvatske u EU i pokazuje nam današnji rad i ciljeve EU. Europske vrijednosti su tema o kojoj govori drugi modul, objašnjavajući nam kako se EU zalaže za slobodu, solidarnost i jednakost svih ljudi. Ljudska prava u EU utvrđena su Ugovorom iz Lisabona i sve članice moraju ga se pridržavati, no EU također nastoji postići poboljšanja i sa zemljama izvan granica EU. Treći modul je modul koji govori o tome na koji način zapravo funkcionira EU i objašnjava pet glavnih tijela EU. Isto tako, ovaj modul nam daje odgovor na pitanje tko u EU donosi odluke i zakone. Naime, svako od ovih pet tijela zaduženo je za određeno područje djelovanja. Četvrti modul kazuje nam o Europi bez granica te opisuje začetke europske suradnje u područjima zaštite okoliša, terorizma, energije i borbe protiv droge. Također, prepoznaje svakodnevni utjecaj Europe na život i nabraja uloge svakoga građanina EU. Temeljni cilj petoga modula je podignuti razinu svijesti i znanja o glasačkom, odnosno biračkom pravu i važnosti odabira. Osim toga, govori i o pravima glasa u smislu iznošenja vlastitih ideja, mišljenja i prijedloga. Ističe se važnost demokracije i uvažavanja različitih mišljenja. Šesti i posljednji modul naziva se „Europska unija i ti", baš iz toga razloga što prikazuje utjecaj EU na naš život, odnosno na život svakoga pojedinca. Obrazlaže nam naša prava i pruža nam uvid u razne prednosti u svim aspektima života. Program "Škola ambasador Europskog parlamenta" učenicima srednjih škola nudi aktivno znanje o Europskoj uniji, osobito o Europskom parlamentu te podiže razinu osviještenosti među mladima o Europi općenito.

U programu ove školske godine 2017./2018. sudjeluje čak 11 novih srednjih škola iz svih krajeva Hrvatske, odnosno ukupno sljedećih 25 srednjih škola: VII. gimnazija Zagreb, II. gimnazija Zagreb, IV. gimnazija Split, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Split, Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti, Osijek, Gimnazija Karlovac, Elektrostrojarska škola, Varaždin, Dubrovačka privatna gimnazija, Dubrovnik, Gimnazija MetkovićMetković, Srednja škola Krapina, Srednja škola "Hrvatski kralj Zvonimir", Krk, Gornjogradska gimnazija, Zagreb, 1. tehnička škola ''Tesla", Zagreb, Gimnazija Vukovar, Ekonomska škola Sisak, Sisak, Srednja škola Tina Ujevića, Kutina, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana, Ogulin, Srednja škola Delnice, Hotelijersko-turistička škola , Ekonomska škola Mije Mirkovića, Rijeka, Gimnazija Matija Mesić, Slavonski Brod, Gimnazija Jurja Barakovića, Zadar, Gimnazija Gospić, Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik, Športska gimnazija, Zagreb.

EU vremeplov

 

preskoči na navigaciju