preskoči na sadržaj

Gimnazija Metković

Login
Matematika je in

Nastava matematike u 

Gimnaziji Metković

Kalendar
« Studeni 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 3. 2018.

Ukupno: 218467
Ovaj tjedan: 818
Danas: 10

 

Raspored sati od 4. svibnja 2022.

za učenike

za nastavnike

 

vijesti
Oproštaj od naše drage kolegice i profesorice
Marinko Zubac Marija Tomić Ivanka Ujdur / datum: 1. 12. 2022. 15:40

S golemom tugom opraštamo se od naše voljene kolegice

LIDIJE PULJAN

koja je brojnim naraštajima metkovskih gimnazijalaca dala stručnu i toplu ljudsku popudbinu.

Prof. Lidija bila je prepoznatljiva diljem Lijepe Naše kao perjanica promicanja očuvanja i baštine jezika hrvatskoga. 

Draga naša Lidija, snivaj mirno u zagrljaju Vječne Zvijezde!

 


[OPŠIRNIJE]RASPORED SATI OD 12. rujna 2022.
Svjetlana Bebić / datum: 11. 9. 2022. 12:01

za učenike

za nastavnike


[OPŠIRNIJE]Sudoku subota u Gimnaziji Metković
Svjetlana Bebić Ljubica Jerković / datum: 26. 11. 2022. 17:58

Gimnazija Metković bila je u subotu, 26. studenoga 2022., domaćin regionalnog sudoku natjecanja. Sudjelovanje na regionalnoj razini, u kategoriji Juniori, izborili su naši Lucija Musulin, 3.d, Veronika Brečić, 3.c, Tonći Zvonić, 2.a, Luka Jurković, 4.d i Ivan Ilić, 2.a.

 

Naime, ovogodišnje je regionalno natjecanje organizirano po županijama pa je naša škola ugostila sudionike iz Dubrovačko-neretvanske županije koji su se natjecali u dvije kategorije, Kadeti – viši razredi osnovne škole i Juniori – srednja škola.

Natjecanje se sastojalo od četiri kategorije, koje su se, s 5 – 10 minutnim pauzama, pisale od 9:00 do 11:30 h.

Kategorija BRZINAC sastoji se od 6x6 minijatura i piše se 15 minuta. Slijedi 1. SET KLASIKA, rješava se 45 minuta i podrazumijeva klasični sudoku, klasični dijagonalni sudoku, sudoku s nepravilnim likovima i dijagonalni sudoku s nepravilnim likovima. 2. SET VARIJACIJE, u trajanju od 30 minuta nudi 123 – 456 – 789 sudoku, susjedni sudoku, par – nepar sudoku i niz sudoku. Posljednji, 30 – minutni, 3. SET MATEMATIKA je najizazovniji i uključuje V X sudoku, suma sudoku, produkt na tabli, veći > manji, omeđeni produkt i kendoku.

Ako se zadatci točno riješe prije isteka vremena mogu se osvojiti i bonus bodovi.

Ovo je, inače, druga godina da Hrvatska Mensa u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira Sudoku prvenstvo Hrvatske za osnovne i srednje škole i time potiče učenike da na nešto neformalniji način pokažu svoju vještinu rješavanja logičkih i problemskih zadataka.

Zadatke za sve tri razine natjecanja, školsku, regionalnu i državnu, izrađuju članovi Hrvatske Mense, među kojima su i bivši sudionici svjetskih natjecanja. 

Nakon što se objedine rezultati s regionalnih natjecanja najbolji će biti pozvani na državno natjecanje koje će se održati 10. prosinca 2022. 


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
Svjetlana Bebić Marija Tomić / datum: 17. 11. 2022. 18:27

 

Učenici i djelatnici Gimnazije Metković prigodnim programom, uređenjem školskih panoa i paljenjem svijeća odali su počast žrtvama Domovinskoga rata, Vukovara i Škabrnje, gradova koji su simbol otpora i slobode.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Vukovar i Škabrnja branili su našu Domovinu. Oni su mjesta posebnogdomovinskog pijeteta! Stradanja žrtava Vukovara i Škabrnje nenadoknadiva su u ljudskom, sudbinskom smislu. Mnogi su položili svoje živote za dobrobit nadolazećih generacijaTaj život nikada više ne smije biti život mržnje i podjela. 

 

 

 

Učenice Maria Perlić, Marija Matić, Jana Ivanković, Jana Udženija, Leona Matuško, Anamarija Ivanković i učenici Matej Dropuljić i Josip Terzić pod vodstvom mentorica prof. Marijane Dodig, prof. Martine Tomić, prof. Andrijane Vuica i knjižničarke Antonije Glamuzina uredili su školske panoe.

 

 

Učenice Ivana Šutalo, Tea Šprlje i učenici Goran Martinović, Petar Popović, Luka Popović, Tomislav Marenić, Ivan Bebić i Jakov Šaravanja zajedno sa svojim mentoricama, prof. Vedranom Pažin i prof. Marijom Tomić Veraja, pripremili su prigodni program kojim su obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te pozvali sve učenike i djelatnike Gimnazije Metković da upale svijeće u Gradskom parku u znak sjećanja na Vukovar i Škabrnju.

 

 


[OPŠIRNIJE]Izlet u Zagreb – Interliber (Mjesec hrvatske knjige u Gimnaziji Metković)
Svjetlana Bebić / datum: 16. 11. 2022. 19:38

 

U kasnim večernjim satima u petak, dok su se svjetla grada Metkovića pomalo gasila, a hladni vjetar dopirao do naših lica, krenuli smo prema Zagrebu, prema gradu koji nam je otvorio svoja vrata i pokazao svoju ljepotu te ljepotu knjige na Interliberu.

Putovanje se činilo kao staza na kojoj se kraj ne nadzire, a sloj hladnoće i magle dolazi sve brže. Nakon osam sati provedenih u autobusu uz pjesmu, veselje i po neku stanku za spavanje i odmor pred nama su se konačno pokazale zagrebačke ulice, trgovi i mnogi spomenici. Nakon kratkog spremanja i pripreme krenuli smo u obilazak, krenuli smo u novi svijet koji se znatno razlikovao od naše svakodnevice. Razgledavanje smo započeli posjetom zagrebačkoj katedrali koja nam je, nažalost, svoja vrata nakon velikog potresa 2020. godine morala zatvoriti. No uživali smo u pogledu na veličanstvenu građevinu koja je simbol vjere, ljubavi i nade. Nezaobilazni trgovi grada Zagreba Markov su trg i Trg bana Jelačića na kojima smo proveli neko vrijeme u razgledavanju i zajedničkom fotografiranju. Kamenita vrata, jedan od simbola grada koji je ujedno ovjekovječen u Šenoinu romanu Zlatarevo zlato, bila su naše sljedeće stajalište. Za kraj smo posjetili Uspinjaču na čijoj se gornjoj stanici nalazi Kula Lotrščak i Grički top te Strossmayerovo šetalište. Na kraju šetališta susreli smo se s Matošem na klupi. To je jedan od najomiljenijih zagrebačkih spomenika. Nakon obilaska Gornjeg grada uputili smo se prema glavnom cilju našeg putovanja, Zagrebačkom velesajmu na kojem se održavao Interliber. Najjednostaviniji opis Interlibera zapravo je raj knjiga. Raj ispunjen mnoštvom ljudi u želji da pronađu odgovarajuće štivo. Za svakog pojedinca postojalo je djelo koje čeka upravo njega, djelo koje je tu s razlogom da ga se pročita. Nakon izlaska s Interlibera uslijedilo je naše slobodno vrijeme koje smo proveli sa svojim voljenima, obitelji, prijateljima i profesorima. Nakon slobodnog popodneva umorni i iscrpljeni krenuli smo prema autobusima, nazad prema Metkoviću, prema svojim toplim domovima. 

Na putu kući mislima su još uvijek putovali tramvaji, slučajni prolaznici koji subotom ujutro ispijaju svoju prvu kavu s buketima cvijeća u rukama i osjećajem hladnoće na obrazima. Sretno smo doputovali kući i dovršili još jednu zajedničku avanturu kojom smo zaključili Mjesec hrvatske knjige u našoj školi. 

 

Barbara Perić, 2. B


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige – likovne radionice
Svjetlana Bebić Antonija Glamuzina / datum: 14. 11. 2022. 12:47

Svake godine od 15. listopada do 15. studenog održava se manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Cilj manifestacije je istaknuti iznimnu važnost knjige i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa.
2022. godina proglašena je Europskom godinom mladih pa se ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige tematski osvrće na generaciju K čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu.
Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći.


Ove godine su u našoj školskoj knjižnici, pod mentorstvom prof. likovne umjetnosti Marijane Dodig, prof. hrvatskog jezika Martine Tomić, Vedrane Pažin, Marije Tomić Veraja i školske knjižničarke Antonije Glamuzine učenici na likovnim radionicama izrađivali straničnike sa citatima hrvatskih pisaca i pjesnika.
Kako je to izgledalo možete vidjeti u galeriji slika, kao i neke od mnogobrojnih kreativnih uradaka naših učenika.


[OPŠIRNIJE]Uspjeh u šahu
Svjetlana Bebić / datum: 10. 11. 2022. 20:10

Županijsko prvenstvo školskih sportskih društava srednjih škola u šahu održano je 4. studenoga 2022. u Dubrovniku. Na prvenstvu je sudjelovalo sedam srednjih škola. Prvo mjesto osvojili su šahisti Gimnazije Metković  i izborili nastup na Državnom prvenstvu srednjih škola. Učenici koji su nastupili za Gimnaziju Metković pod mentorstvom profesora tjelesne i zdravstvene kulture Ivana Šprlje su: Dominik Blaž Bakalar, Ante Crnjac, Nikola Obad, Marin Kljusurić i Petar Blatančić Vuković.

Čestitamo!


[OPŠIRNIJE]Sudoku u Gimnaziji Metković
Svjetlana Bebić Ljubica Jerković / datum: 5. 11. 2022. 09:00

Hrvatska Mensa u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira ove godine drugo Sudoku prvenstvo Hrvatske za osnovne i srednje škole na koje se prijavilo oko 8000 učenika iz više od 400 škola. Među prijavljenima je i 26 učenika iz Gimnazije Metković. Oni su u petak, 4. studenoga 2022., rješavali zadatke školske razine natjecanja u kategoriji Juniori. Naime, svi srednjoškolci natječu se u istoj kategoriji, bez obzira na razred i velika je čast drugašu naći se na ljestvici konačnog poretka ispred, recimo, maturanta. Bilo je tu zapaženih rezultata i sigurni smo da će nekolicina najboljih biti pozvana na regionalno natjecanje koje će se održati 26. studenoga 2022. Regionalna se natjecanja, općenito, organiziraju u četiri regije: Split, Rijeka, Zagreb i Osijek. Najbolji natjecatelji s regionalne razine će se na državnom natjecanju, 10. prosinca  2022. u Vodicama, boriti za ulazak u juniorsku reprezentaciju s mogućnošću sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu u sudokuu (World Sudoku Championship) u kategoriji za mlađe od 18 godina.

Nerijetko se ističe da treba poraditi na produktivnosti i inovacijama jer se poslovi sve više pomiču prema onima ne-rutinskima. Poseban se naglasak stavlja na razvijanje kognitivnih vještina, razvijanje temeljnih znanja kroz STEM područja te razvijanje kreativnosti i inovativnosti kroz logičke zadatke koji zahtijevaju apstraktno i lateralno razmišljanje. Sudoku je zajednički nazivnik za sve navedeno.

Zadatci sa školskog natjecanja su u prilogu, prihvatite izazov!

Školsko natjecanje srednje škole juniori


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju