preskoči na sadržaj

Gimnazija Metković

Login
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 3. 2018.

Ukupno: 16776
Ovaj tjedan: 474
Danas: 1
Anketa
Crno ili bijelo? 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Gimnazijalci u završnoj fazi europskog projekta Don@u- Online Projekt ugostila učenike i njihove profesore iz Freiburga
Autor: Marinko Zubac, 30. 5. 2014.

Prisjetimo se najprije o kakvom se projektu radi.

Projekt Don@u- Online provodio se na njemačkome jeziku uoči izbora zastupnika za Europski parlament, a organizirao ga je Centar za političko obrazovanje i Europski centar Baden-Wüttemberga uz potporu Ministarstva kulture, mladeži i sporta njemačke pokrajine Baden-Wüttemberg. Online projekt provodio se u školama svih podunavskih zemalja . Uz sedam škola iz pokrajine Baden- Wüttemberg u njemu su sudjelovale i škole iz Bugarske, Hrvatske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske. Stručni voditelji projekta su Susanne Meier (stručni voditelj u Centru za političko obrazovanje) i Nils Bunjes iz Europskog centra.
Svrha projekta je bila osvijestiti mlade ljude o pripadnosti europskom građanstvu te im skrenuti pozornost da se problemi oko njih mogu riješiti njihovim aktivnijim uključivanjem u cjelokupni rad lokalnih ili regionalnih zajednica. Kroz sam projekt, koji je trajao četiri mjeseca, učenici jedne škole su radili s još dvije škole drugih zemalja kako bi međusobno upoznali konkretne probleme s kojima se suočavaju građani pojedine zemlje i na koji način ih pokušavaju riješiti. Učenici su imali prigodu steći nova prijateljstva, sklopiti partnerstva s drugim školama te poboljšati jezične vještine njemačkog jezika. Partneri Gimnaziji Metković su škole iz Njemačke i Bugarske.


Tijekom projekta je svaka škola provela fazu upoznavanja i predstavljanja svoje zemlje, regije i škole, te fazu provedbe, obrade i prezentacije ankete na temu Europski izbori. Gimnazija Metković je osobito pohvaljena i izdvojena kao sudionik koji se istakao s najbolje provedenom i dizajniranom prezentacijom cijelog rada na projektu.

U završnoj fazi projekta učenici Gimnazije Metković ; Veronika Paponja, Maja Kovačević, Antonija Stanić, Lea Knežević,Blaž Bulum, Luka Šunjić, Borna Nikolić, Denis Limov, Anamaria Krtalić i Kristijan Harak sa svojim mentoricama profesoricama njemačkog jezika Svjetlanom Bebić i Anom Bebić ugostili su svoje goste učenike iz partnerske škole, Katoličkog koleđa sv. Sebastian iz Freiburga, a cilj nam je bio zajednički sudjelovati na Europskim izborima u našem gradu i provesti anketu među biračima, čije ćemo rezultate zajednički predstaviti na Festivalu Dunava u srpnju u njemačkom gradu Ulm, a na koji će otići dvije učenice iz Gimnazije Metković Anamaria Krtalić i Antonija Stanić u pratnji profesorice njemačkog jezika Ane Bebić.

Kao domaćini ponovno smo se pokazali susretljivima, srdačnima i organiziranima upriličivši našim gostima nezaboravna tri dana boravka u Metkoviću.Gosti su bili smješteni kod obitelji naših učenika.

Prvog dana posjetili smo zajedno smotru folklora Na Neretvu misečina pala, što je bio predivan uvod u predstavljanje Njemcima bogatsvo raznolikosti narodnih običaja, nošnji, plesova i pjesama naše zemlje.

Tijekom boravka gosti su posjetili muzej Narona u Vidu , Ornitološku zbirku, novootvorenu jamu Congeria, provozali se lađama, okupali se na Ušću, bili na svečanom prijemu kod ravnatelja Gimnazije, gospodina Joze Jurkovića i gradonačelnika grada Metkovića gospodina Bože Petrova, odigrali prijateljsku malonogometnu utakmicu protiv nogometne momčadi Gimnazije Metković po vodstvom profesora Stipana Prce, koju su domaćini i dobili s rezultatom 9:6. Golove za našu momčad su zabili : Antonio Ilić, Roko Medak, Hrvoje Maslać, Mihovil Roglić, Roko Medak, Bojan Šutalo, Luka Mijoč (3), Mateo Sentić i Ante Manenica. Sudci su bili Roko Petrov i Borna Nikolić, a zapisničari Stipe Baćilo i Tin Ujdur.

Na dan Europskih izbora učenici su zajednički ispred izbornih jedinica provodili anketu među biračima što je bio i glavni cilj ovog susreta, a poslijednju večer zajedničkog druženja su školska glazbena skupina, plesači, te skupina učenika folkloraša Gimnazije Metković uz mentorstvo prof. Svjetlane Bebić održali oproštajni koncert uz malu zakusku koju su priredile profesorice škole domaćina. Učenici koji su nastupili na koncertu su bili: voditeljica koncerta Lea Knežević,plesačka skupina Zvone Radić, Petra Ivić i Ivana Bunoza, glazbena skupina; Hrvoje Ilić, Matej Erceg, Nikola Jurković, Teo Vučković, Ana Barbir, Andrijana Plećaš, Darka Jukić, Anamarija Jakić, Petra Lasić, Lea Knežević, folklorna skupina; Tihana Barbir, Ema Boras, Martina Matičević, Jure Jakić, Sara Kužić, Nora Kordić, Katarina Mijić, Veronika Obšivač i Petra Bokan, a tehnička potpora su bile Petra Ujdur, Lucija Leontenko, Toni Šprlje i Jure Manenica.

Za kraj su nam gosti kao zahvalu napravili Schwarzwald tortu.

Ovaj je susret našim učenicima pružio priliku uz ugodno, ali i edukativno druženje, uporabu njemačkog jezika u stvarnim životnim situacijama, te otvorio vrata razmjene s učenicima iz Freiburga koji su bili zaista oduševljeni našom ponudom i boravkom u Metkoviću.

Ovom se prilikom učenici i njihove mentorice iz Gimnazije Metković zahvaljuju gradonačelniku g. Boži Petrovu, ravantelju Gimnazije Metković  g.Jozi Jurkoviću,g. Markici Vuici  te svim kolegama profesorima i kolegama učenicima na dobroj volji, susretljivosti i pomoći koja nam je itekako bila od velike važnosti  u ostvarivanju planiranog programa u završnoj fazi ovog projekta.

Fotografije pogledajte ovdje

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju