preskoči na sadržaj

Gimnazija Metković

Login
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 3. 2018.

Ukupno: 16776
Ovaj tjedan: 474
Danas: 1
Anketa
Crno ili bijelo? 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Povratak naših gimnazijalaca iz Strasbourga
Autor: Marinko Zubac, 21. 1. 2014.

  Metkovski gimnazijalci vratili su se jučer s putovanja u Europski parlament u Strasbourgu, gdje su na jedan dan zauzeli mjesta zastupnika Parlamenta, sudjelujući u simulaciji rada Parlamenta te se pobliže upoznali s radom europarlamentaraca.

Fotografije pogledajte ovdje


 Metkovski gimnazijalci izborili su se za ovaj nastup pobjedom svog debatnog tima na nacionalnom natjecanju Euroscole koje je održano u Splitu u listopadu prošle godine. Članovi tog tima bili su učenici Kristijan Harak, Martina Manenica, Antonija Stanić, Maja Raguž i Ana Nikolić, koji su svojom pobjedom osigurali sudjelovanje u ovom projektu za još 19 učenika svoje škole. U Strasbourgu su stoga Gimnaziju Metković predstavljala 23 učenika trećih razreda a u pratnji su im bile profesorice Živka Franković, Gordana Nikolić i Svjetlana Bebić na čelu s ravnateljem škole  prof. Jozom Jurkovićem.

Fotografije pogledajte ovdje

  Nakon ostvarene pobjede na spomenutom natjecanju, tijekom zimskog odmora uslijedilo je intenzivno pripremanje učenika za debate u Europarlamentu, koje se odvijalo pod vodstvom spomenutih profesorica te profesorice Branke Vladimir dok su u izboru učenika za ovaj projekt sudjelovali još i ravnatelj Jozo Jurković te profesorice Mirjana Šutalo i Senka Rodin.

         Naši gimnazijalci su pripremili šest zadanih tema za Euroscola program, i to na engleskom jeziku: Okoliš i obnovljiva energija, Sloboda informiranja i aktivno građanstvo, 2014. – Europska godina borbe protiv bacanja hrane, Budućnost Europe, Europski izborite Zapošljavanje mladih.

         U petak 17. siječnja, 477 učenika iz 20 zemalja članica Europske unije postali su na jedan dan europarlamentarci, raspravljajući u nacionalno šarolikim skupinama o zadanim temama na jednom od tri službena jezika: engleskom, njemačkom ili francuskom, što je omogućilo našim učenicima da razmijene gledišta s ostalim sudionicima te ponude različita rješenja za pojedine probleme.

         Program u Strasbourgu, nakon zajedničkog doručka i međusobnog upoznavanja sudionika, započeo je uvodnim dijelom u kojem su im dužnosnici Europskog parlamenta ukratko predstavili Parlament i Europsku uniju općenito. Potom je uslijedilo pojedinačno predstavljanje svakog tima. Glasnogovornik  tima, Kristijan Harak, vrlo dojmljivo je  na izvanrednom engleskom jeziku uz siguran nastup ukratko predstavio Republiku Hrvatsku spomenuvši njene prirodne ljepote i kulturno naslijeđe, Hrvate kao talentiranu sportsku naciju i nezaobilaznu kravatu.

         Nakon rada u skupinama uslijedila je plenarna sjednica u glavnoj dvorani Europskog parlamenta na kojoj su predstavnici skupina iznosili zaključke svojih debata. Nakon desetominutnih rasprava o svakoj temi, u kojima su naši učenici aktivno sudjelovali postavljajući pitanja i iznoseći svoja mišljenja (od kojih su neka popraćena pljeskom ostalih sudionika), mladi zastupnici su glasovanjem prihvatili većinu predloženih rješenja. Neki od naših učenika ostali su pomalo razočarani jer zbog vremenskog ograničenja nisu uspjeli iznijeti svoja mišljenja i zanimljive ideje iako su se stalno javljali za riječ.

         Osim spomenutih aktivnosti, mladi parlamentarci, podijeljeni u četveročlane timove, sudjelovali su i u natjecateljskoj kviz igri Eurogame, u kojoj su imali priliku pokazati poznavanje činjenica o Europskoj uniji. Finalni dio natjecanja odvijao se u plenarnoj dvorani po završetku debatnog dijela programa, u kojem su se nadmetala četiri tima, od kojih je najviše bodova osvojila nacionalno mješovita četvorka, čiji je član bila i naša učenica Lucija Markota. Kao dio pobjedničke ekipe, Lucija je osvojila medalju, majicu i kapu okrunivši time ukupnu uspješnost hrvatskog tima u svim aktivnostima programa Euroscole.

         Plan putovanja u Strasbourg sadržavao je u dolasku i usputno zadržavanje u Münchenu, gdje su učenici i njihovi nastavnici u pratnji stručnoga vodiča nakratko razgledali najljepši dio grada, Marienplatz, dok su prije povratka kući  posjetili znamenitosti povijesne jezgre Strasbourga te time zaokružili program ovog nezaboravnog izleta u Strasbourg.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju